Kwartaalnieuwsbrief CGS en RGS
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
lees online  |  e-mailadres wijzigen  |  afmelden
  april 2022
 
Gezamenlijke nieuwsbrief
Ieder kwartaal bieden wij u een overzicht van de activiteiten van het CGS (regelgeving) en de RGS (uitvoering en toezicht).
RGS berichten
Joop Blaauw en Roel Bennink: ‘Onze rol is aan het veranderen’
Herregistratieplicht Wet BIG hervat
Nieuwe secretarissen RGS: Marije Beenke en Caro Brumsen, afscheid Herman Bueving
RGS Jaarplan 2022
RGS Jaarverslag 2021: Vanuit vertrouwen naar modern toezicht
RGS-tarieven 2022
Nieuwe beleidsregels RGS en naderende richtlijnen erkenningen 
Wijziging Reglement van Orde RGS en mandaatregister
CGS berichten
Nieuwe voorzitter en vicevoorzitter CGS per 14 augustus 2022
CGS en CSV trekken samen op: ‘Interprofessioneel samenwerken betekent vooral ermee beginnen’
CGS Jaarplan 2022
CGS Jaarverslag 2021
Instemming minister met diverse besluiten van het CGS
CGS ontwerp wijzigingsbesluit Besluit Covid-19 adviesronde in
CGS ontwerpbesluit kindergeneeskunde adviesronde in
CGS ontwerpbesluit klinische geriatrie adviesronde in
Besluit neurochirurgie voor instemming naar minister
Minister stemt in met Besluit obstetrie en gynaecologie
Nieuw lid CGS

RGS

'Onze rol is aan het veranderen'
Na ruim vijf jaar draagt Joop Blaauw van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) het voorzittersstokje over aan Roel Bennink. Samen kijken zij terug en vooruit naar een wendbare organisatie die de afgelopen jaren grote veranderingen heeft doorgemaakt.

 
Joop Blaauw
 
Roel Bennink
Lees meer
 
Herregistratieplicht Wet BIG hervat
BIG-geregistreerde zorgverleners voor wie het uitstel van de herregistratieverplichting van toepassing was, moeten zich uiterlijk vóór 1 januari 2023 herregistreren. Dat meldt het BIG-register.  Het uitstel van de herregistratieverplichting is van toepassing op basisartsen van wie de inschrijving in het BIG-register tussen 17 maart 2020 en 1 januari 2023 verloopt. Op dit moment is een aanvraag indienen nog niet mogelijk. Valt u in de uitstelgroep, dan ontvangt u eind april van het BIG-register een persoonlijk bericht met informatie.
Lees meer
 
Nieuwe secretarissen RGS: Marije Beenke en Caro Brumsen, afscheid Herman Bueving
Met ingang van 1 januari 2022 stopte Herman Bueving, secretaris RGS cluster 1, met zijn werkzaamheden bij de KNMG. Zijn werkzaamheden worden overgenomen door mevrouw Marije Beenke, huisarts. Marije is per 1 januari 2022 in dienst getreden. Zij gaat samenwerken met de heer Edwin Spoelstra, voormalig secretaris cluster 3 en vanaf 1 februari 2022 ook secretaris cluster 1. Per 1 januari is mevrouw Caro Brumsen in dienst getreden als secretaris RGS voor cluster 2. Caro vervangt Sylvia Veen die 1 november jl. uit dienst is gegaan. Caro heeft ruim 30 jaar als internist gewerkt.

Herman Bueving Marije Beenke Caro Brumsen Edwin Spoelstra
 
RGS Jaarplan 2022
De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) zet in 2022 een volgende stap in de modernisering van het toezicht. We evalueren dan Regionaal Visiteren, dat afgelopen jaar als instrument van toezicht is ingezet. Ook is de kwaliteit van opleidingen en het welzijn van aiossen en opleiders één van onze speerpunten.
Lees meer
 
RGS Jaarverslag 2021: Vanuit vertrouwen naar modern toezicht
In 2021 zijn we van start gegaan met regionale visitaties, noodgedwongen in digitale vorm. Door de nieuwe toezichtsystematiek, op inhoud en soms in digitale vorm, verschuift onze taak als toezichthouder langzaamaan van controleren naar het uitgaan van vertrouwen.
Lees meer
 
RGS-tarieven 2022
Per 1 januari 2022 verhoogt de RGS de tarieven met 2,2%. Het gaat om de kostendekkende tarieven die de RGS in rekening brengt voor de (her)registratie van aiossen, specialisten en profielartsen, voor de erkenning van opleidingsinstellingen en -instituten en voor het verstrekken van gegevens.
De nieuwe tarieven vindt u hier
 
Nieuwe Beleidsregels RGS en nadere richtlijnen erkenningen
De RGS heeft de Beleidsregels en nadere richtlijnen erkenningen aangepast. De RGS stelde de gewijzigde regels op 10 december 2021 vast. Als bijlage bij de beleidsregels zijn de nadere richtlijnen erkenningen opgenomen. Bijlage 1 bevat de nadere richtlijnen voor het reguliere toezicht.
Lees meer
 
Wijziging Reglement van Orde RGS en mandaatregister
De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) stelde in haar vergadering van 10 december 2021 een gewijzigd Reglement van Orde (RvO) en mandaatregister vast. Het gewijzigde RvO bevat een aantal aanpassingen ter verduidelijking en een aantal aanvullende bepalingen. Het gaat hierbij onder andere om de functie c.q. positie van de bestuurssecretaris, het quorum en de beraadslaging en stemming.
Lees meer
 

CGS

Nieuwe voorzitter en vicevoorzitter CGS per 14 augustus 2022
Het CGS heeft Marielle Jambroes, arts maatschappij en gezondheid in het UMCU, gekozen als zijn nieuwe voorzitter met ingang van 14 augustus 2022. Zij volgt per die datum de huidige voorzitter Jan Dirk Beugelaar, huisarts in Lelystad, op. Marielle Jambroes is sinds 23 april 2018 lid en vicevoorzitter van het CGS.

Door die verschuiving moest er een nieuwe vicevoorzitter uit cluster 1 komen. Het CGS heeft daarop Roger Damoiseaux, huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde UMC Utrecht, gekozen tot nieuwe vicevoorzitter. Ook hij vervult deze functie vanaf 14 augustus 2022. Roger Damoiseaux is sinds 1 augustus 2016 lid van het CGS.


Marielle Jambroes

Roger Damoiseaux
 
CGS en CSV trekken samen op: ‘Interprofessioneel samenwerken betekent vooral ermee beginnen’
Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) en het College Specialismen Verpleegkunde (CSV) trekken samen op om interprofessioneel opleiden en werken te stimuleren. Op 10 november 2021 organiseerden de twee colleges een bijeenkomst om dat handen en voeten te geven. ‘Het staat in onze plannen, maar dan moeten we het zelf ook doen.’

Lees het interview met Gita Gallé, voorzitter van het CSV en lid van de raad van bestuur van het Prinses Máxima Centrum en Jan Dirk Beugelaar, voorzitter van het CGS en huisarts in Lelystad. 
Lees het interview
 
CGS Jaarplan 2022
 
Enkele bijzondere onderwerpen hieruit zijn:
  • het CGS gaat in 2022 verder met zijn oriëntatie op de inrichting van het specialismenlandschap
  • het zet de beoordeling voort van de aanvraag tot erkenning van spoedeisende geneeskunde als specialisme
  • het beziet de verdere samenwerking met andere artikel 14 Wet BIG-colleges
  • het rondt het Besluit maatschappij en gezondheid af met daarbinnen deskundigheidsgebieden in plaats van profielen.
Lees het Jaarplan
 
CGS Jaarverslag 2021
 
Het jaarverslag van het CGS over 2021 is verschenen.

In zijn jaarverslag over 2021 concludeert het CGS dat het ondanks Corona zijn plannen voor 2021 heeft uitgevoerd.

Lees het Jaarverslag
 
Instemming minister met diverse besluiten van het CGS
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stemde op 17 januari 2022 in met het Besluit urologie van 8 september 2021 en met het Wijzigingsbesluit van 12 mei 2021 dat de volgende besluiten wijzigt:
Lees meer
 
CGS ontwerp wijzigingsbesluit Besluit Covid-19 adviesronde in
Na de inwerkingtreding van het Besluit Covid-19 bleek dat de Coronapandemie ook in 2021 gevolgen had voor de opleiding van sommige aiossen. Er bestond een regeling om de opleiding van aiossen uit cluster 2 te kunnen verlengen als zij door de Coronapandemie in 2020, achterstanden in hun opleiding oplopen. Met het wijzigingsbesluit wordt deze regeling verruimd naar 2021. Aiossen uit cluster 2 die op enig moment in de periode van maart 2020 tot en met december 2021 in opleiding waren en die vanwege de Coronapandemie achterstand in hun opleiding oplopen, kunnen hun opleiding verlengen. De verlenging is gemaximaliseerd tot ten hoogste zes maanden in totaal en moet behoedzaam worden ingezet. De beoogde inwerkingtredingsdatum van het besluit is -met terugwerkende kracht- vanaf 1 januari 2021.
Lees meer
 
CGS ontwerpbesluit kindergeneeskunde adviesronde in
Op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is het Besluit kindergeneeskunde op enige onderdelen aangepast om het meer in lijn te brengen met het vernieuwde landelijk opleidingsplan ‘Top 2025’. In de opleiding zijn onder andere een korte externe kennismakingsstage en twee niet-klinische kerntaken toegevoegd. Met het vernieuwde opleidingsplan heeft het CGS op 9 maart 2022 ingestemd. Daarbij stelde het CGS het aangepaste specifieke Besluit kindergeneeskunde als ontwerpbesluit vast. Het CGS heeft dit ontwerpbesluit nu voor advies aan het veld voorgelegd. Beoogde inwerkingtredingsdatum van het besluit is 1 september 2022.
Lees meer
 
CGS ontwerpbesluit klinische geriatrie adviesronde in
Op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) is het Besluit klinische geriatrie op enige onderdelen aangepast om het meer in lijn te brengen met het nieuwe landelijk opleidingsplan. Met dat nieuwe LOP heeft het CGS op 9 maart jl. ingestemd, tegelijk met het vaststellen van het aangepaste specifieke Besluit klinische geriatrie als ontwerpbesluit. Het CGS heeft dit ontwerpbesluit nu voor advies aan het veld voorgelegd. Beoogde inwerkingtredingsdatum van het besluit is 1 januari 2023.
Lees meer
 
Besluit neurochirurgie voor instemming naar minister
Het CGS heeft op 9 maart jl. het gewijzigde Besluit neurochirurgie na verloop van de adviesronde, definitief vastgesteld. Het besluit is gewijzigd naar aanleiding van de herziening van het landelijk opleidingsplan. Het besluit is inmiddels ter instemming aangeboden aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De beoogde datum van inwerkingtreding voor het besluit is 1 juli 2022.

U kunt het ontwerpbesluit vinden op de regelgevingpagina van neurochirurgie.
Lees meer
 
Minister stemt in met Besluit obstetrie en gynaecologie
Het CGS heeft op 12 januari jl. het gewijzigde Besluit obstetrie en gynaecologie na verloop van de adviesronde, definitief vastgesteld en voor instemming aangeboden aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister heeft op 15 maart 2022 met het besluit ingestemd. Het treedt op 1 juli 2022 in werking.
Lees meer
 
Nieuw lid CGS
landstraHet Federatiebestuur van de KNMG heeft in zijn vergadering van 4 november 2021 op voordracht van ActiZ, mevrouw drs. M.C. Beerens, per 1 december 2021 benoemd als nieuw lid van het CGS, voor de periode van vier jaar. Mevrouw Beerens is specialist ouderengeneeskunde bij Stichting Valkenhof en opleider voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.
 

Deze nieuwsbrief printen? Klik op onderstaande link:
Print als PDF

 

Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen?
Klik op onderstaande link om u aan te melden:
Aanmelden

 
 
Artsenfederatie KNMG:
CGS en RGS
CGS en RGS versturen 1x per kwartaal een gezamenlijke nieuwsbrief.

Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) stelt regels vast voor de opleidingen, de erkenning van opleidingen en opleiders en de (her)registratie van specialisten en profielartsen. 

De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) toetst periodiek of artsen en opleidingen aan de regels van het CGS voldoen. 
Contact CGS
088 – 440 43 50
cgs@fed.knmg.nl
website CGS

Contact RGS
088 - 440 43 00
rgs@fed.knmg.nl
website RGS
Volg KNMG via
Facebook   Twitter   Linkedin   Rss