Kwartaalnieuwsbrief CGS en RGS juni 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
lees online  |  e-mailadres wijzigen  |  afmelden
  juni 2022
 
Gezamenlijke nieuwsbrief
Ieder kwartaal bieden wij u een overzicht van de activiteiten van het CGS (regelgeving) en de RGS (uitvoering en toezicht).
CGS berichten
Interview huidige en komende voorzitter CGS
Interview aios-leden CGS
CGS ontwerpbesluit cardiologie adviesronde in
Instemming minister met Besluit neurochirurgie van het CGS
Instemming minister met Wijzigingsbesluit Covid-19 van het CGS
Besluiten kindergeneeskunde en klinische geriatrie voor instemming naar minister
RGS berichten
Regionaal visiteren van individuele opleidingen komt op stoom
Kennismaking wetenschappelijke verenigingen
Infographic herregistratie
Ervaring met digitaal visiteren
Nieuwe inlogpagina en -methode MijnRGS
Inwerkingtreding Wet open overheid
Jaarverslagen adviescommissie en geschillencommissie

CGS

Interview huidige en komende voorzitter: ‘ook straks moeten patiënten op goede zorg kunnen rekenen’
 
Met een periode van veel veranderingen is het voorzitterschap van Jan Dirk Beugelaar van het College Geneeskundige Specialismen (CGS) voorbijgevlogen. Maar ook voor zijn opvolger Marielle Jambroes die start in augustus, is er nog veel werk te verzetten. Samen bespreken zij de koers die het CGS heeft ingezet om toekomstbestendige specialisten op te leiden.
Lees het interview
 
Interview aios-leden CGS: ‘Het CGS is voor aiossen geen ver-van-mijn-bed-show’
 
Het College Geneeskundige Specialismen bestaat uit vijftien leden. Naast specialisten, opleiders en bestuurders hebben ook drie aiossen uit de verschillende clusters een stem in het regelgevend orgaan van de KNMG. Wat is hun inbreng en invloed? U leest het in dit interview.
Lees het interview
 
CGS ontwerpbesluit cardiologie adviesronde in
Op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) is het Besluit cardiologie op enige onderdelen aangepast vanwege het vernieuwde landelijk opleidingsplan, waarmee het CGS heeft ingestemd. In de opleiding zijn o.a. EPA’s geactualiseerd, is er meer aandacht voor de regionale uitvoering van het LOP en hebben duurzaam opleiden en technologische ontwikkelingen een prominentere plaats.
Lees meer
 
Instemming minister met Besluit neurochirurgie van het CGS
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stemde op 5 april 2022 in met het Besluit neurochirurgie zoals vastgesteld door het CGS op 9 maart 2022.
In de Staatscourant van 29 april 2022, nr. 11406, is mededeling gedaan van de instemming van de minister met genoemd besluit. Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2022.
Lees meer
 
Instemming minister met Wijzigingsbesluit Covid-19 van het CGS
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stemde op 23 mei 2022 in met een wijziging van het Besluit Covid-19 zoals vastgesteld door het CGS op 13 april 2022. De wijziging houdt in dat de bestaande mogelijkheid voor verlenging voor aiossen uit cluster 2 die nodig is vanwege Corona, niet alleen in 2020 maar ook in 2021 geldt. 
Lees meer
 
Besluiten kindergeneeskunde en klinische geriatrie voor instemming naar minister
Het CGS heeft op 8 juni jl. de gewijzigde Besluiten kindergeneeskunde en klinische geriatrie na verloop van de adviesronde, definitief vastgesteld. De besluiten zijn gewijzigd naar aanleiding van de herziening van de desbetreffende landelijk opleidingsplannen. De beoogde datum van inwerkingtreding voor het Besluit kindergeneeskunde is 1 september 2022 en voor het Besluit klinische geriatrie is dit 1 januari 2023.
Lees meer
 

RGS

Regionaal visiteren van individuele opleidingen in samenwerkingsverband komt op stoom
Op basis van onderzoeken met belanghebbenden zijn, in afstemming met alle betrokkenen, de richtlijnen voor de praktische uitvoering van regionale visitatie verder verfijnd. Deelname aan regionaal visiteren van individuele opleidingen in samenwerkingsverband blijft vrijwillig. Het is aan de wetenschappelijke verenigingen en PVC’s om – in samenspraak met de RGS - te bepalen of regionaal visiteren binnen hun vakgebied zinvol en uitvoerbaar is en daar vervolgens invulling aan te geven. Het uitgangspunt is dat opleidingen zelf aangeven of zij deel willen nemen aan regionale visitatie van individuele opleidingen in samenwerkingsverband. Mogelijke deelnemers kunnen vooraf nagaan of zij aan de ingangscriteria voldoen.
 
Kennismaking wetenschappelijke verenigingen
 
Sinds 1 januari 2022 is Roel Bennink de nieuwe voorzitter van de RGS. Even daarvoor is de nieuwe bestuurssecretaris Elisabeth Klein Hofmeijer gestart (foto midden), voorafgegaan door Edith van der Bent als hoofd O&R (foto rechts). Gezamenlijk zijn zij gestart om bij de verschillende wetenschappelijke verenigingen langs te gaan om met hen kennis te maken. In dat gesprek horen zij ook graag van de wetenschappelijke vereniging wat relevante ontwikkelingen zijn, en uiteraard wordt vanuit de RGS ook gedeeld waar de RGS mee bezig is.
 
Infographic herregistratie
Wilt u zich als specialist of als profielarts herregisteren bij de RGS? Dan moet u voldoen aan verschillende herregistratie-eisen. In dit handige overzicht (infographic) vindt u welke eisen dat zijn.
 
Ervaring met digitaal visiteren
Aan het begin van de coronapandemie vonden geen visitatiebezoeken plaats. Na enkele maanden is dit weer opgepakt door digitaal te visiteren. Uit een enquête onder visitatoren en gevisiteerden blijkt dat er een lichte voorkeur bestaat voor visteren op locatie. Zodra er een noodzaak bestaat tot digitaal visiteren, vinden betrokkenen dit een aanvaardbaar alternatief. Maatwerk lijkt de toekomst, waarbij de RGS in samenspraak met plenaire visitatiecommissie tot de beste en meest efficiënte uitvoering van een visitatie komt. Hybride visiteren, waarbij diverse gesprekspartners digitaal worden gesproken zodat zij niet voor een kort gesprek naar een locatie hoeven te komen, is ook een goede optie. In Medisch Contact (nummer 21) verscheen een publicatie over dit onderzoek vanuit de (voormalige) bestuurscommissie Digitaal Visiteren van de RGS.
 
Nieuwe inlogpagina en -methode MijnRGS
 
Op 8 maart 2022 zijn de inlogpagina en -inlogmethode van MijnRGS veranderd. De oorspronkelijke RGS-inlog is vervangen door de MijnRGS-inlog. De MijnRGS-inlog maakt gebruik van een tweestapsverificatie wat een snelle en veilige manier is om in te loggen. Met succes zijn op 8 maart 2.900 profielartsen, 10.800 aiossen, 6.500 opleidingsondersteuners en –coördinatoren en een aantal overige gebruikers, overgegaan op de MijnRGS-inlog.

In deze infographic staat weergegeven hoe een account aangevraagd kan worden om gebruik te maken van MijnRGS en hoe de nieuwe inlogmethode; MijnRGS-inlog, werkt. 
 
Inwerkingtreding Wet open overheid
Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Deze nieuwe wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dankzij deze wet konden burgers verzoeken indienen om informatie over het beleid van de overheid en de uitvoering ervan in te zien: de zogenaamde ‘Wob verzoeken’. Dat kan nu nog steeds, alleen moeten overheidsinstanties categorieën informatie over het beleid uit eigen beweging openbaar maken. Momenteel wordt onderzocht welke soorten documenten openbaar gemaakt moeten worden. Daarna gaat de RGS over tot het daadwerkelijk openbaar maken van die stukken, voor zover dat nog niet het geval is.
 
Jaarverslagen adviescommissie en geschillencommissie
De adviescommissie en de geschillencommissie van de RGS brachten hun jaarverslagen over 2021 uit.
 

Deze nieuwsbrief printen? Klik op onderstaande link:

Print als PDF

 

Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen?
Klik op onderstaande link om u aan te melden:

Aanmelden

 
 
Artsenfederatie KNMG:
CGS en RGS
CGS en RGS versturen 1x per kwartaal een gezamenlijke nieuwsbrief.

Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) stelt regels vast voor de opleidingen, de erkenning van opleidingen en opleiders en de (her)registratie van specialisten en profielartsen. 

De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) toetst periodiek of artsen en opleidingen aan de regels van het CGS voldoen. 
Contact CGS
088 – 440 43 50
cgs@fed.knmg.nl
website CGS

Contact RGS
088 - 440 43 00
rgs@fed.knmg.nl
website RGS
Volg KNMG via
Facebook   Twitter   Linkedin   Rss