Lees meer over de activiteiten van CGS en RGS
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees meer over de activiteiten van CGS en RGS | mei 2024
CGS
CGS ontwerp Wijzigingsbesluit interne geneeskunde adviesronde in
Op 14 februari 2024 heeft het CGS ingestemd met de actualisering van het landelijk opleidingsplan interne geneeskunde. Vanwege deze aanpassingen in het LOP zijn enkele artikelen in het Besluit interne geneeskunde herzien. Dit is gedaan op verzoek van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). De kern van de aanpassingen is het terugbrengen van het aantal verplichte EPA’s van 10 naar 4 en het omzetten van één van de EPA’s in een (derde) longitudinale leerlijn Klinische farmacologie.

Op 14 februari 2024 stelde het CGS ook het Wijzigingsbesluit interne geneeskunde als ontwerpbesluit vast. Beoogde inwerkingtredingsdatum van het besluit is 1 juli 2024. De adviesronde liep tot 24 april 2024 en is gesloten.
Jaarverslag CGS 2023
podcastHet jaarverslag van het CGS over 2023 is verschenen. Grotendeels stond dit jaar in het teken van een houtskoolschets van een nieuw specialismenlandschap in 2035. Daarmee wil het CGS een perspectief bieden voor de ontwikkelingen in de maatschappij en de zorg die een veranderende zorg, zorgvraag en populatie tot gevolg hebben. Dat perspectief gaat uit van generalisme als norm voor de opleidingen en de beroepsuitoefening en in dat kader ziet het CGS een adaptief landschap van kern- en subspecialismen voor zich. Met de schets is een denkrichting neergelegd waarover het CGS een breed dialoogtraject wil starten met al zijn partners.

Naast dit fundamentele thema heeft het CGS diverse besluiten voor specialismen en profielen vastgesteld, en met meerdere landelijke opleidingsplannen ingestemd.
CGS stelt Verzamelbesluiten voor specialismen en profielen definitief vast
Het heeft op 14 februari 2024 een Verzamelbesluit voor specialismen en een Verzamelbesluit voor profielen vastgesteld. Het betreft een aantal inhoudelijke aanpassingen in enkele van zijn besluiten waaronder het Kaderbesluit CGS, en de besluiten bedrijfsgeneeskunde, maatschappij en gezondheid en internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde.

De beoogde datum van inwerkingtreding voor beide verzamelbesluiten is in beginsel 1 juli 2024, tenzij voor een specifiek artikel inwerkingtreding met terugwerkende kracht is vastgelegd.

Het Verzamelbesluit voor specialismen is inmiddels ter instemming aangeboden aan de demissionair Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het Verzamelbesluit voor profielen behoeft niet de instemming van de minister en is als zijnde definitief geplaatst op de website van de KNMG en aangekondigd in Medisch Contact.

U kunt de Verzamelbesluiten vinden op de regelgevingpagina's van de betreffende specialismen/profielen:

Gewijzigd Besluit oogheelkunde voor instemming naar minister
Het CGS heeft op 13 maart 2024 het gewijzigde Besluit oogheelkunde na verloop van de adviesronde definitief vastgesteld. Het Besluit oogheelkunde is aangepast naar aanleiding van de actualisering van het landelijk opleidingsplan met als beoogde inwerkingtredingsdatum 1 april 2024. Het besluit is inmiddels ter instemming aangeboden aan de demissionair Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Instemming minister met Besluit huisartsgeneeskunde
De demissionair Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stemde 7 maart 2024 in met het Besluit huisartsgeneeskunde zoals vastgesteld door het CGS op 14 februari 2024. Het besluit is aangepast naar aanleiding van de actualisering van het landelijk opleidingsplan met als inwerkingtredingsdatum 1 maart 2024. In de Staatscourant van 15 maart 2024, nr.7649, is hiervan mededeling gedaan.
Instemming minister met Besluit orthopedie
De demissionair Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stemde 12 maart 2024 in met het Besluit orthopedie zoals vastgesteld door het CGS op 6 december 2023. Het besluit is aangepast naar aanleiding van de actualisering van het landelijk opleidingsplan met als inwerkingtredingsdatum 1 juli 2024. In de Staatscourant van 20 maart 2024, nr. 8260, is hiervan mededeling gedaan.
RGS
Website uitgebreid met cluster specifieke informatie over periodieke rapportages en evaluatiebezoeken
De basisinformatie op de website over de erkenning van geneeskundige vervolgopleidingen en het toezicht door de RGS is aangevuld met cluster specifieke informatie. Voor cluster 1, cluster 2 en cluster 3 is nu ook specifieke informatie beschikbaar over de gang van zaken rondom periodieke rapportages en evaluatiebezoeken.  

Sinds 1 januari 2020 houdt de RGS op een andere manier toezicht op de kwaliteit van geneeskundige vervolgopleidingen. Bij deze wijze van toezicht hoort onder andere dat opleidingsorganisaties een erkenning krijgen voor onbepaalde tijd. De regelgeving (zoals vastgelegd in het Kaderbesluit van de CGS) vormt de basis voor de uitvoering van de systematiek van erkenning en toezicht door de RGS.  
Gewijzigde Beleidsregels buitenslands gediplomeerden RGS
De RGS heeft de Beleidsregels buitenslands gediplomeerden aangepast. Vanaf 1 maart 2024 worden specialisten of profielartsen die in het buitenland hun geneeskundige vervolgopleiding hebben afgerond, vrijgesteld van de verplichting om recente werkervaring aan te tonen, mits zij binnen drie maanden na afstuderen een complete aanvraag tot registratie indienen. Lees meer over de wijzigingen en de achtergrond op onze website.
Optimalisatie en digitalisering van processen
De RGS werkt aan het optimaliseren en digitaliseren van onder andere de opleidingsregistratie en het erkenningsproces voor geneeskundige vervolgopleidingen.

Vernieuwd overzicht erkende instellingen
Onlangs is het overzicht van erkende instellingen voor cluster 2 en cluster 3 op de website vernieuwd. In plaats van een PDF-document dat regelmatig vervangen moest worden, is er nu sprake van een realtime inzage in het register. Hierdoor is de informatie altijd actueel. Bovendien is de weergave verbeterd voor een betere gebruikservaring.

Persoonlijke informatie voor betrokkenen
Momenteel werkt de RGS voor cluster 1, 2 en 3 aan MijnRGS-pagina's voor contactpersonen, ondersteuners en coördinatoren van de opleidingen. Deze pagina's bieden een duidelijk overzicht van bestaande erkenningen, aanvragen en aankomende deadlines voor het indienen van rapportages.

Doel
De inspanningen van de RGS zijn gericht op het verminderen van de werklast van alle betrokken partijen, het verkorten van de doorlooptijd van processen en het bieden van inzicht in het verloop van de processen. Een ander belangrijk doel van de verdere digitalisering is het verhogen van de veiligheid van dataverkeer. Door zoveel mogelijk processen via MijnRGS te laten verlopen, wordt het e-mailverkeer beperkt. De RGS onderneemt deze stappen in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen.
Jaarplan RGS 2024: Verbeteren vanuit vertrouwen
podcastDe RGS zet in 2024 een volgende stap in de modernisering van het toezicht. Een van onze speerpunten voor 2024 is gericht op het voorbereiden op de systematiek rondom erkenningen van de opleidingsorganisaties en ‑professionals. Per 2025 nemen we afscheid van de oude systematiek, want dan is de overgangsfase van 5 jaar afgelopen. Ook blijft het optimaliseren en digitaliseren van onze processen hoog op de agenda staan. Dit en meer leest u in het jaarplan RGS 2024.
RGS Jaarverslag 2023: Samen voor kwaliteit
podcastIn 2023 heeft de RGS zich vooral gericht op de voorbereidingen voor de uitvoering van de erkenningensystematiek volgens het Kaderbesluit van het CGS. Daarnaast nam de RGS meer dan 24.500 besluiten over diverse aanvragen en vierde zij haar tienjarig jubileum. Lees meer over de activiteiten en ontwikkelingen in het jaarverslag.
Jaarverslagen 2023 adviescommissie en geschillencommissie RGS
De RGS heeft twee onafhankelijke commissies ingesteld voor de behandeling van bezwaren en geschillen:

  • De adviescommissie behandelt bezwaren die gaan over individuele besluiten van de RGS.
  • De geschillencommissie behandelt geschillen over een besluit van een opleider, opleidingsinstituut of opleidingsinrichting.

De jaarverslagen geven inzicht in de werkwijze van deze commissies en bieden een overzicht van het aantal en type behandelde bezwaren en geschillen in het afgelopen jaar. De jaarverslagen van beide commissies over het jaar 2023 zijn gepubliceerd op de website van de KNMG.

Deze nieuwsbrief printen? Klik op onderstaande link:
Print als PDF

Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Klik op onderstaande link:
Aanmelden
t in i f
Ieder kwartaal bieden wij u een overzicht van de activiteiten van het CGS (regelgeving)
en de RGS (uitvoering en toezicht).
Contact CGS
088 - 440 43 50 | cgs@fed.knmg.nl
knmg.nl/cgs
Contact RGS
088 - 440 43 00 | rgs@fed.knmg.nl
knmg.nl/rgs
©2024 Artsenfederatie KNMG | Privacy | Je ontvangt deze e-mail op
Mijn gegevens  |  afmelden
Artsenfederatie KNMG